Kannattava Facebook-mainonta: 7 tärppiä tuloksiin vuonna 2020

Facebook on monelle yrittäjälle ja markkinoijalle yksi tärkeimmistä kanavista saada näkyvyyttä, mutta maksullinen Facebook-mainonta jää usein liian vähälle huomiolle.

Facebook-mainonta tuo lisäpotkua markkinointiin, mutta ei tietenkään kannata lähteä soitellen sotaan. Ennen kuin alat ostamaan isommalla rahalla näkyvyyttä Facebookista, on hyvä tietää muutamia seikkoja, joilla varmistat hyvät tulokset.

Älä tuhlaa aikaa jatkuvaan somettamiseen

Kuulostaako tämä tutulta: joka päivä kesken muiden töiden joudut kuluttamaan aikaa siihen, että someen olisi nyt pakko jotain postata. Työpäivän tunnit kuluvat ja viimein nappaat kännykällä nopeasti kuvan ja mietit siihen sopivan lyhyen tekstin ja hashtagit.

Sinulla ei oikeastaan ole aikaa miettiä, toiko tämä postaus sinulle Instagramista tai Facebookista kauppaa, liidejä, liikennettä nettisivuille tai edes näkyvyyttä. Oliko se vain hukkaan heitettyä aikaa (ja siten rahaa)?

Facebook markkinointi

Maksullinen Facebook-mainonta ratkaisee tämän ongelman. Sinun ei tarvitse jatkuvasti yrittää keksiä nokkelia Facebook-postauksia ja toivoa sormet ja varpaat ristissä, että niistä tulisi räjähtäviä ja viraaleja, paljon huomiota saavia julkaisuja.

Pienellä summalla saat julkaisullesi jo runsaasti näkyvyyttä. Ja mikä parasta, Facebook-mainosten hallintatyökalulla seuraat myös tuloksia helposti. Tuliko kauppaa? Paljonko yksi uusi asiakas tai liidi maksoi sinulle? Jäikö tulos plussalle? Mikä kohderyhmä reagoi parhaiten?

Mitä sitten on kannattava Facebook-mainonta

Kun hommat tehdään oikein, kannattava Facebook-mainonta ei ole kulu, vaan investointi. Jos laitat koneeseen sisälle euron ja saat takaisin kaksi, montako euroa sijoittaisit? Veikkaan, että niin paljon kuin vain saat kasaan.

Ennen kuin käynnistät Facebook-mainoskampanjan, kannattaa kuitenkin pohtia ja päättää nämä kolme asiaa:

a) Mitä haluat tavoitella?

Älä tee Facebook-mainosta ilman tavoitetta. Jos sinulla on verkkokauppa, on sulaa hulluutta tavoitella runsasta klikkien määrää, kun Facebookin mainostyökalu antaa sinun seurata syntyneitä kauppoja ja mainoskustannusta, joka vaaditaan kunkin yksittäisen kaupan syntymiseen.

b) Kuka on kohdeyleisösi?

Älä vain mainosta vaikkapa suomalaisille 30-50-vuotiaille naisille, sillä niin laajalla kohderyhmällä tuskin saat tuloksia (tai jos saat, voit kiittää siitä ainoastaan Facebookin mahtavaa algoritmia). Mieti, mistä unelma-asiakkaasi on kiinnostunut? Ketä tuotteesi tai palvelusi parhaiten palvelee? Kohdista mainokset heille, aloita vaikkapa 2-3 eri kohderyhmästä ja katso, millaisia tuloksia saat.

c) Millä sisällöllä mainostat?

Copywriting, eli myyntitekstin kirjoittaminen, ei suinkaan ole rakettitiedettä, mutta vaatii silti ammattitaitoa ja testaamista. Pohdi, mitä sisältöä käytät Facebook-mainoksissa: kuvaa, videota, gif-animaatioita? Mitä mainosten teksteissä sanotaan? Voitko testata erilaisia lähestymistapojatarjottavaan tuotteeseen tai käsiteltävään ongelmaan? Vain testaamalla erilaisia vaihtoehtoja löydät ne, jotka tuovat sinulle eniten kauppaa, halvimmalla hinnalla.

> Lue 4 syytä, miksi yrityksesi Facebook-markkinointi ei toimi

Facebook-mainonta #1: Ota käyttöön Facebook Business Manager

Moni aloittaa mainostamisen Facebookissa boostaamalla postauksia suoraan oman Facebook-sivun kautta. Tässä ei ole mitään väärää, varsinkaan kun vasta testailet mainostamista ensimmäisiä kertoja.

Mutta kun haluat todella kasvattaa liiketoimintaasi ja saada tuloksia, ainoa oikea vaihtoehto on ottaa käyttöön Facebook Business Manager ja avata yrityksellesi mainostili.

> Lue, miten luot Facebook Business Manager -tilin

> Lue, miten avaat Facebook-mainostilin Business Managerissa

Facebook-mainostilin kautta sinulle avautuu paljon laajemmat mahdollisuudet kohdistaa mainoksia eri kohderyhmille, luoda kampanjoita, testata erilaisia kohderyhmiä ja mainossisältöjä sekä seurata tuloksia.

Facebook Business Managerissa voit esimerkiksi luoda mukautettuja konversioita, joilla seuraat juuri sinulle tärkeitä mittareita. Mistä pääsemmekin sopivasti seuraavaan aiheeseen!

Facebook-mainonta #2: Luo mukautettu konversio

Facebook mainonta mukautettu konversio

Facebook-mainonta ja mukautettu konversio – joko tuntuu siltä, että tämä on aivan hepreaa ja haluat lyödä hanskat tiskiin?

Ei hätää, sillä vaikka mukautettu konversio saattaa kuulostaa hankalalta, se on oikeastaan aika yksinkertainen asia. Konversio = tapahtuma, jossa asiakas suorittaa sen toimenpiteen, jonka haluat hänen suorittavan. Se voi olla esimerkiksi osto verkkokaupasta tai sähköpostin antaminen (liittyminen uutiskirjeen tilaajaksi).

Facebookin mukautetut konversiot ovat tapoja seurata, miten Facebook-mainonta toimii. Yksi parhaista jutuista, mitä mukautetuilla konversioilla voi seurata, on kauppojen syntyminen.

Otetaanpa esimerkki.

Haluat myydä tuotetta X. Kun asiakkaasi ostaa verkkokaupastasi tuotteen X, hän päätyy oston jälkeen erilliselle kiitos-sivulle. Teet tämän kiitos-sivun avulla mukautetun konversion, josta Facebook tietää asiakkaan ostaneen tuotteen.

Sitten luot Facebook mainoskampanjan, jossa mainostat tuotetta X. Asetat kampanjan onnistumistavoitteeksi luomasi mukautetun konversion. Sen jälkeen pystyt seurata, montako kauppaa saat kustakin kohderyhmästä ja mainoksesta.

Voit laittaa pois päältä huonosti toimivia mainoksia ja kohderyhmiä ja kasvattaa taas budjettia niissä, joissa mainos tuo kannattavasti kauppaa.

Facebook-mainonta #3: Facebook-mainonta kohdentaminen

Facebookin mainostilillä on todella upeat ja laajat mahdollisuudet kohdentaa mainoksia erilaisille kohderyhmille. Vaikka mahdollisuuksia on paljon, kannattaa Facebook-mainonnan kohdentaminen miettiä tarkkaan. Ketä oikeastaan haluat tavoitella?

Facebook mainonta kohdentaminen

Ennen kuin mainostat Facebookissa tai muuallakaan, pohdi esimerkiksi näitä:

  • Minkä ikäinen asiakkaasi on?
  • Mikä hänen perhetilanteensa on?
  • Missä hän asuu (maa, alue, kunta, postinumero) ja mitä kieltä hän puhuu?
  • Mistä asioista hän on kiinnostunut?
  • Mistä asioista hän EI ole kiinnostunut?
  • Millaiseen mainokseen hän parhaiten reagoi?

Suosittelen, että testaat alussa vähintään 2-3 erilaista kohderyhmää. Kannattaa tietysti miettiä tarkkaan, että nämä kohderyhmät ovat oikeita ja vastaavat silti yrityksesi tavoiteltua asiakaskuntaa.

Testaamalla useampaa erilaista kohderyhmää pystyt nähdä, miten eri kohderyhmät reagoivat erilaisiin mainoksiin. Saattaa olla, että kohderyhmä 1 reagoi todella hyvin mainokseen A, mutta kohderyhmä 2 ei ole siitä lainkaan kiinnostunut.

Silloin voit sulkea mainoksen A kohderyhmältä 2, mutta pitää sen edelleen päällä kohderyhmälle 1, jolloin saat parhaat mahdolliset tulokset räätälöimällä mainossisältöä erilaisille kohderyhmille sopivaksi.

> Lue, mikä on kohderyhmä markkinoinnissa ja miten määrittelet sen

Facebook-mainonta #4: Kirjoita hyvä Facebook-mainos

Millainen sitten on hyvä Facebook-mainos? No, tähän on lähes mahdotonta antaa yksiselitteistä vastausta tuntematta yritystä, alaa, tuotetta, asiakkaita ja toimintaympäristöä.

Kuten kohderyhmiäkin, myös mainoksia kannattaa tehdä alkuun 2-3. Testaa niissä erilaisia kuvia, videoita ja tekstejä. Kirjoita kaikkiin eri otsikko.

Mieti, millaisen ongelman tai tarpeen tuotteesi tai palvelusi ratkaisee. Pohdi, miten se auttaa asiakasta.

Facebook mainosten hallinta

Älä luetteloi tuotteen ominaisuuksia kuin kirjoittaisit teknistä manuaalia. Jos myyt blendereitä, älä kirjoita, että laite on tehokas koska sen teho on 800 Wattia. Kirjoita, kuinka se on niin tehokas, että sillä saa tehtyä smoothien jäisistä marjoista.

Puhuttele asiakasta siis hänen ongelmansa ja tarpeensa kautta – älä niinkään tuotteen (teknisten) ominaisuuksien kanssa.

Hyvä Facebook-mainos pysäyttää asiakkaan, kun hän selaa uutisvirtaansa. Nykypäivänä tuon huomion saaminen ei ole aivan helppo nakki, joten panosta hyvän Facebook-mainoksen tekstiin, otsikkoon, kuvaan sekä videoon – tämä panostus kyllä maksaa itsensä takaisin tuloksina.

Facebook-mainonta #5: Facebook-mainonta hinta

Paljonko Facebook-mainonta sitten maksaa? Facebook-mainonnan hinta on tietyllä tapaa epäolennainen kysymys.

Ammattimaisesti tehty Facebook-mainonta on investointi, ei kulu. Jos euron mainoskustannus tuo sinulle kaksi tai kolme euroa myyntiä ja se on kannattavaa tuotteen hinta ja kate huomioon ottaen, silloin tämä investointi kannattaa aina tehdä.

Facebook-mainonnan hinta riippuu täysin omasta tuotteestasi ja sen hinnasta, alasta, yleisöstä, kohderyhmästä ja monesta muusta seikasta. Et voi muuta kuin testata, paljonko yksi kauppa sinulle maksaa.

Mutta tämä testaaminen on kuitenkin vaivan arvoista, sillä kun osaat tehdä tehokasta Facebook-mainontaa, on sinulla avaimet tehokkaan ja jatkuvan kasvun valtakuntaan.

Facebook-mainonta #6: Tunne säännöt

Facebookissa ei saa mainostaa mitä tahansa, eikä millä tahansa tavalla. Facebook on melko tarkka siitä, millaista tekstiä, kuvaa ja videota mainoksissa saa käyttää.

Kuvan tai videon ensimmäisen ruudun pinta-alasta vain 20 % saa olla tekstiä. Älä siis tunge kuvaa täyteen tekstiä, sillä se haittaa mainoksen näkyvyyttä ja tuloksia. Mikäli videossasi on tekstiä (esim. tekstitys), muokkaa mainoksessa oletuksena näkyvää aloituskuvaa siten, että tekstin määrä ei ylitä tuota 20 % määrää kuva-alasta.

Facebook-mainosta ei kannata aloittaa kysymyksellä. Jos mainoksesi alkaa esimerkiksi kysymyksellä ”Onko sinullakin tämä ongelma X ja etsit siihen ratkaisua?”, Facebook takuulla estää mainostasi näkymästä lainkaan. Sen sijaan voit kirjoittaa vaikkapa ”Monilla on ongelma X ja ratkaisu siihen on…”.

Facebook katsoo, että kysymysten esittäminen voi tuntua lukijasta tungettelevalta ja siltä, että hänestä tehdään oletuksia.

Myös monet sanat ovat Facebookin kielletyllä listalla. Tämä on tärkeää ottaa huomioon, jos tuotteesi liittyy vaikkapa terveyteen tai painonhallintaan. Facebook-mainoksessa ei saa esimerkiksi puhua laihdutuskuureista.

Facebook-mainonta #7: Hyödynnä lookalike-kohderyhmää

Mikä on kohderyhjmä

Facebook-mainonnassa kannattaa hyödyntää jo olemassa oleva yleisö tai asiakaskunta. Onko sinulla lista tuotteen ostaneista asiakkaista? Sähköpostilista potentiaalisista ostajista? Reilu määrä Facebook- tai Instagram-seuraajia?

Jos on, kannattaa ehdottomasti valjastaa Facebookin algoritmi käyttöösi ja hyödyntää lookalike- eli samankaltaisuus-kohdeyleisöjä.

Lookalike-yleisö tarkoittaa sitä, että sinä kerrot Facebookille, millainen nykyinen asiakaskuntasi tai yleisösi on, jonka jälkeen Facebook etsii sinulle samankaltaisia ihmisiä.

Tämä voi tuntua aluksi hullulta, mutta Facebookin algoritmi on tässä äärimmäisen toimiva ja tehokas. Jo muutaman sadan asiakkaan rekisterin perusteella Facebook pystyy päätellä, millaiset ihmiset ovat sinulle potentiaalista asiakaskuntaa ja näyttää mainoksia oikeille ihmisille.

Facebook-mainonnan opas

Haluatko oppia tekemään tehokasta Facebook-markkinointia? Haluatko oppia tekemään myyntiä ja saamaan lisää asiakkaita somesta?

Syksyllä 2020 Karu Creative julkaisee valmennuksen, joka opettaa sinua saamaan tehoja irti somemarkkioinnista ja säästämään aikaa.

Liity odotuslistalle ja saat ensimmäisenä tiedon, kun valmennus julkaistaan!